Warmtepompen
Subsidies
Veelgestelde vragen categorie:

Welke typen warmtepompen zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten warmtepompen. Sommige warmtepompen halen warmte uit de bodem, andere uit de lucht.  In ons assortiment vind je verschillende soorten warmtepompen terug:
  1. Lucht-water warmtepomp. Een lucht-water warmtepomp zet de buitenlucht om in warmte. Er bestaan twee soorten lucht-water warmtepompsystemen: monoblock (één unit, alleen een buitenunit en een ventilatie warmtepompboiler) en split-unit (twee units, een buitenunit en een binnenunit).
  2. Water-water warmtepomp. Met een water-water warmtepomp haal je (in de meeste gevallen) natuurlijke warmte uit de aarde, je gebruikt aardwarmte (ook wel geothermie) om je woning of gebouw te verwarmen. Eerst wordt diep in de aarde geboord. Vervolgens wordt een bodemwarmtewisselaar aangesloten, die vervolgens wordt aangesloten op een warmtepomp. Hierdoor kan de aardwarmte worden omgezet naar een hogere temperatuur. 
  3. Hybride warmtepomp. Een hybride warmtepomp wordt geplaatst naast een naverwarmer, zoals een cv-ketel. Het grootste gedeelte van het jaar verwarm je je woning of gebouw vanuit de warmtepomp (zo’n 85%). Wanneer de temperatuur buiten flink daalt, springt de cv-ketel bij. De cv-ketel wordt ook gebruikt voor het verwarmen van tapwater. 
Twijfel je over welke warmtepomp het beste past bij jouw situatie? Vul onze adviestool in of neem contact met ons op. Onze adviseurs helpen je graag verder!

Wat is de terugverdientijd van een warmtepomp?

De terugverdientijd van een warmtepomp is afhankelijk van het huidige verbruik van gas en het toekomstige verbruik van energie en de woning. Ook hangt het af van het type warmtepomp dat je aanschaft en de subsidie die je ontvangt. De terugverdientijd kan variëren tussen de 4 en 20 jaar.

Kan ik subsidie krijgen voor mijn warmtepomp?

Er is subsidie beschikbaar voor de aanschaf van een warmtepomp, de ISDE. De warmtepomp moet hiervoor aan bepaalde eisen voldoen. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het soort apparaat en het vermogen van de warmtepomp. Meer weten over de subsidies voor een warmtepomp of direct subsidie aanvragen? Dat kan hier.

Hoe werkt een warmtepomp samen met zonnepanelen?

Een warmtepomp verbruikt elektriciteit om te verwarmen en om warm tapwater te leveren. Deze elektriciteit kun je zelf opwekken met zonnepanelen. Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om je warmtepomp volledig zelf van elektriciteit te voorzien, hangt af van het type warmtepomp, het rendement van de zonnepanelen, hoe je huis is geïsoleerd en de verdere elektriciteit die je verbruikt. Wil je, samen met de installatie van een warmtepomp, ook zonnepanelen op je dak laten leggen?

Kan de warmtepomp gecombineerd worden met andere soorten verwarming?

Warmtepompen kunnen worden gecombineerd met alle soorten verwarming: vloerverwarming, radiatoren en vloerverwarming. Wel kijken we per soort verwarming welke warmtepomp het meest geschikt is voor je situatie.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp gebruikt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. En zet dit om in warmte die je kunt gebruiken voor het verwarmen van je woning of gebouw en voor warm tapwater. In een warmtepomp zit een buis met vloeistof. Deze vloeistof neemt de warmte op en geeft dit via de warmtewisselaar af aan de verwarming (boiler, vloerverwarming of convector). Ook kan een warmtepomp warm tapwater verzorgen. Een warmtepomp werkt op elektriciteit, niet op gas.

Wat kost een warmtepomp?

De prijs van een warmtepomp is afhankelijk van het type en het merk warmtepomp. De investering voor een warmtepomp begint op zo’n € 2.500 tot meer dan € 15.000, inclusief installatie. Je kunt een gedeelte van de kosten vergoed krijgen middels subsidie.

Kan ik subsidie krijgen voor mijn warmtepomp?

Er is subsidie beschikbaar voor de aanschaf van een warmtepomp, de ISDE. De warmtepomp moet hiervoor aan bepaalde eisen voldoen. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het soort apparaat en het vermogen van de warmtepomp. Meer weten over de subsidies voor een warmtepomp of direct subsidie aanvragen? Dat kan hier.

Andere vraag?

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem contact op en wij denken met je mee!

Uitgelicht

Welkom bij Warmtepomp-Advies. Kunnen we u helpen met uw keuze?