Vloerverwarming

Warmtepomp-Advies en vloerverwarming

Vloerverwarming; de meest ideale manier van verwarmen!

Het is aangenaam, energiezuinig, gezonder, hygiënischer en niet zichtbaar. Door de gelijkmatige temperatuurverdeling kan de temperatuur 1 à 2° C lager zijn als bij andere verwarmingssystemen…, een energiebesparing van 10 tot 20%. De vloerverwarming bestaat uit een buizensysteem in de vloer waar warm water doorheen stroomt. Deze verwarmt de vloer en de vloer op haar beurt de ruimte. Vanwege het grote oppervlak warmteafgifte kan de temperatuur van het water relatief laag zijn. De ideale aanvoertemperatuur van vloerverwarming ligt tussen de 25 en 35º Celsius, voor traditionele radiatoren tussen de 60 en 80º Celsius. Hoe kleiner de temperatuurtrap, hoe hoger het rendement. Daarom is de combinatie van vloerverwarming en een warmtepomp ijzersterk. Een groot voordeel van een warmtepomp is ook dat deze koud water kan maken, waardoor het koude water door de leidingen van de vloerverwarming de ruimte ook beperkt kan koelen.

Capaciteit van het systeem

De onderlinge afstand van de leidingen, de temperatuur van het water, de lengte van de slang en de isolatie bepalen samen de capaciteit van het systeem en daarmee de efficiëntie van de warmtepomp en de mate van comfort. Een traditionele massieve betonnen vloer heeft weliswaar veel massa welke de warmte lang vast houdt maar warmt langzamer op. Om geen warmte te verliezen is het raadzaam de betonvloer aan de onderzijde te isoleren. Door meerdere zones kan de temperatuur per ruimte worden ingesteld, zijn de circuits korter, koelt het water minder af en hoeft de warmtepomp minder hard te werken om het water opnieuw te verwarmen, Daarmee wordt de efficiëntie van de warmtepomp vergroot.

Bij een zo laag mogelijke watertemperatuur kan de vloer constant worden verwarmd en naarmate de buitentemperatuur daalt kan de temperatuur van de vloerverwarming worden bijgesteld. Dat zorgt het gehele stookseizoen voor een optimaal comfort en een zo laag mogelijke energierekening.

Type warmtepompen voor vloerverwarming

Er zijn verschillende soorten warmtepompen geschikt voor de combinatie met vloerverwarming:

  • • Lucht | water warmtepomp
  • • Hybride warmtepomp
  • • Water | water warmtepomp

Aanleg ondervloeren vloerverwarming

Belangrijk is een gladde ondervloer. Voor een eenvoudige aanleg zijn meerdere opties mogelijk:

• Noppenplaten

De noppen zijn zo gevormd dat de leidingen van de vloerverwarming er in gelegd kunnen worden en de afstand tussen de leidingen bepaald. De aan de onderzijde geïsoleerde platen kunnen aan elkaar geklikt worden, maar zijn hoger en duurder dan bijvoorbeeld draadmatten.

• Draadmatten

Draadmatten zijn platte ijzeren vlechtwerken en vragen weinig ruimte. Ze zijn makkelijk te buigen en te bewerken en/of te knippen en relatief goedkoop. Wel moeten de leidingen handmatig moet worden bevestigd en isolatie worden aangebracht indien noodzakelijk.

• Infrezen

In een bestaande betonnen- of tegelvloer kunnen sleuven worden gefreesd waar de leidingen in worden gelegd. Er is geen extra ruimte/hoogte nodig maar de vloer kan niet extra worden geïsoleerd. Deze techniek wordt met name toegepast bij bestaande woningen.

• Schuimbeton

Houten vloer verwijderen en de kruipruimte opvullen met isolerend schuimbeton. Schuimbeton zorgt voor een zeer lichte vloer met een hoge isolatiewaarde. Er hoeven geen extra verstevigingen te worden aangebracht en bovenop het schuimbeton kan de vloerverwarming worden aangebracht door middel van noppenplaten.

• Tackerplaten

EPS isolatieplaten van 20 tot 50 mm dik. Het leidingwerk wordt met plastic nagels vastgeniet aan de platen. Tackerplaten isoleren goed, dempen geluid, zijn zeer stevig en scheuren niet en fixeren de leidingen goed op hun plaats. Bovendien kan elk type en diameter leiding worden gemonteerd op elke afstand.

• Droogbouwsysteem

Een geschikte toepassing voor houten ondervloeren. De leiding wordt verwerkt in vloerplaten waarop direct de afwerking kan worden aangebracht, ideaal voor renovatie. Het systeem is ook toepasbaar als wandverwarming.

Conclusie

Vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp is een zeer efficiënte en comfortabele manier voor het verwarmen en koelen. Het energieverbruik en de energiekosten zijn aanzienlijk lager dan met een cv-ketel en in combinatie met zonnepanelen kunt u zelf de elektriciteit opwekken voor de warmtepomp. Voor een optimale werking is het wel zeer belangrijk dat het totaalconcept klopt. Daar kunnen en willen wij u graag in adviseren! Wilt u meer informatie over de mogelijkheden? Bel 085 00 23 334 of mail ons.